Núvol, núvol, núvol, núvol…. Ja n’estic fart de tant de núvol. Tothom parla del mateix i estic fet un embolic de cap a peus.
Últimament parlant amb molts de vosaltres, tots m’expliqueu les mateixes inquietuds sobre el núvol. Tothom parla del núvol sense concretar o embolicant encara més la troca, quan del què es tracta és de donar solucions clares a les necessitats reals de l’empresa. Quants de vosaltres heu tingut reunions amb diferents proveïdors, heu anat a conferències, presentacions, fires, etc… i cada cop teniu menys clar el què m’ofereix el sr. A o el sr. B:
- M’ho treuen tot de casa i ho tindré tot al núvol.
- No m’he de preocupar per a res que ells s’encarreguen de tot, però jo no ho vull tenir o no ho puc tenir tot al núvol.
- Necessito que els meus usuaris puguin accedir a la informació des de qualsevol lloc i a qualsevol hora.
- …
Són moltes definicions, moltes situacions que es resumeixen en una paraula: SERVEI. Quin servei he d’oferir als meus usuaris? Responent a aquesta pregunta podem buscar el què millor s’adapti, que no té perquè ser un producte, sinó una solució a necessitats concretes.
Parlem del núvol públic Microsoft Office 365, que no és un producte sinó un conjunt de productes oferts com a serveis per cobrir certes necessitats. Però, què és el núvol públic? Què és Office 365? Deixem clars alguns conceptes a tenir en compte amb el núvol i que sovint ens passen per alt:
NÚVOL PÚBLIC
Pel sol fet de dir-se núvol no s’ha de pensar que no existeix, que és efímer, una “cosa” a l’aire, ben al contrari. A l’igual que per guardar els documents, disposar de bases de dades, aplicacions, etc… comprem servidors, dispositius d’emmagatzematge i/o ordinadors més potents, el núvol públic està format per servidors i discs durs, que permeten guardar les nostres dades i ens ofereixen els diferents serveis.
Aquests servidors i discs durs són físics i existeixen com a tals, es poden tocar. Això vol dir que han d’estar en algun lloc físic on, a més de consumir electricitat, necessiten refrigeració, manteniment i que també s’espatllen, no són pas una excepció. Com bé sabeu, aquests llocs és diuen Datacenters o centres de procés de dades (CPDs), com els que teniu a casa, però una mica més grans. Disposen de fortes mesures de seguretat física per entrar i on tot està duplicat o triplicat (alimentació, refrigeració, etc..). Són veritables búnquers o, almenys, això és el què heu d’exigir d’un proveïdor de núvol públic, per estar tranquils en aquest aspecte.
No s’ha de pensar que tindrem una màquina per a nosaltres solets, sinó que les màquines físiques es comparteixen amb la resta d’usuaris, això sí, sense barrejar, però compartit. No estem pas tot el dia utilitzant el servei, d’aquesta manera es reparteix la càrrega entre els diferents servidors. Tot degudament compartimentat i sense que un pugui accedir a les dades de l’altre. D’aquesta forma es pot garantir una disponibilitat del servei molt alta, des de qualsevol lloc del planeta. Recordeu que us passa a casa quan s’espatlla un disc dur amb les dades? O no s’engega l’ordinador que les guarda? En aquest cas, canviant de dispositiu o aconseguint una nova connexió a Internet, es continua tenint accés a les dades.
En aquest enllaç hi trobareu un vídeo on ensenyen per sobre un dels Datacenters de Microsoft perquè us en pugueu fer una idea:
Si us ve de gust, per acabar de matar la curiositat, podeu donar un tomb virtual per un Datacenter de Microsoft en aquesta web interactiva:
https://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/ms.datacenter.tour/datacenter/intro.html
ON SÓN LES MEVES DADES I, ES TROBEN SEGURES A OFFICE365?
Recordeu que a l’anar a cercar un núvol públic heu d’exigir un nivell de servei d’acord al tipus de servei que utilitzeu, per evitar sorpreses a últim moment. En quant al núvol públic de Microsoft Office 365, aquest és un conjunt de serveis que es consumeixen directament com a producte final, llestos per utilitzar sense més. Però els serveis no surten del no res, necessiten una infraestructura que els faci funcionar. Microsoft Office 365, com molts altres, funciona damunt de Microsoft Azure, la infraestructura hyperescalar (que gestiona dades a lo bèstia, bèstia) de Microsoft.
Microsoft Azure es troba distribuït en diferents Datacenters, com els que podeu veure al vídeo anterior, per tot el planeta.
Normalment les dades s’emmagatzemen al Datacenter més proper al país d’origen. En el cas d’Espanya, les dades de Microsoft Office 365 s’ubiquen als Datacenters de Irlanda i Amsterdam. I sí, podeu estar tranquils. Es compleixen un munt de normatives de seguretat de la informació.
I LA “LEY ORGÁNICA DE PROTECIÓN DE DATOS ESPAÑOLA” (LOPD)?
La Agencia Española de Protección de Datos confirma les garanties de privacitat dels serveis al núvol de Microsoft, sent el primer Datacenter públic que rep aquesta nominació. En podeu consultar la resolució en aquest enllaç.
“Desenganyem-nos, altre feina tenim els informàtics que anar mirant document per document a veure què hi diu, només ens faltaria aquesta!”
També podeu donar una ullada, gairebé d’obligada lectura, a la guia de serveis cloud de la Agencia de Protección de Datos.
Per cert, una de les obligacions del proveïdor és donar la possibilitat a l’usuari de recuperar totes les dades del núvol públic en cas de cancel·lació del servei.
ESCOLTA TU!, A CASA ESTÀ MILLOR.
Segur? Ho heu pensat bé això? Jo era el primer reticent a fer el canvi, i aquí em teniu. A vegades el fet de tenir-ho a casa, a la vista, no necessàriament vol dir que està més segur, tot depèn de les condicions en què es trobi i els diners que ens gastem en el material i nivells de protecció, així com el manteniment que se li faci.
Imatge visual de que, a vegades, a casa no està millor. Foto de Jon Ross de Flickr.
FANTÀSTIC, JA EM PUC OBLIDAR DE LES CÒPIES DE SEGURETAT!
Malament anem si tenim aquesta opinió. És cert que les dades del núvol públic estan protegides, per molts sistemes, contra errades físiques, però no contra mi, i quan dic “mi” vol dir cadascú de nosaltres. Quantes vegades he modificat un document, equivocant-me i gravant damunt del què era bo? El fet que tingui les dades al núvol públic no m’eximeix de tenir una còpia de seguretat de les mateixes en un altre lloc, ja sigui en un disc dur a casa o en un altre núvol públic.
El núvol públic, a l’igual que el privat, no és immune a la pèrdua de dades o desastres.
És necessari, de tant en tant, fer una còpia de seguretat de les dades. Sempre! Recordeu la regla de les còpies 3-2-1:
- Almenys tres còpies de les dades. No serveix en diferents carpetes en el mateix disc dur, ha de ser en discs i dispositius separats.
- En dos formats Tampoc serveix posar-ho tot en discs durs, encara que siguin externs, han de ser dispositius diferents i que, almenys un, no estigui contínuament connectat, com ara DVD, BlueRay, etc.
- Una de les còpies fora de la ubicació original. A casa dels pares, d’un amic o a un altre núvol públic.
Espero que amb aquests aclariments s’hagin esvaïts les possibles reticències, que jo mateix tenia, d’enviar la informació al núvol públic, sense saber on és i què pot passar amb la informació.
Per cert, utilitzo un servei de pagament, sí. De la mateixa manera que faria al comprar un disc dur, ordinador nou, reservar l’hotel, etc… És la meva responsabilitat assegurar on poso les meves dades més preuades i no deixar-ho en mans de qualsevol, que el dia menys pensat passa alguna cosa i em quedi amb una mà al davant i l’altra el darrera. Recordeu el cas de MegaUpload? Naturalment no puc anar o veure la ubicació física on estan les meves dades, però si guiar-me per certs criteris de qualitat i reputació del proveïdor. No és qüestió de casar-se amb el primer que passa o que “m’ho regala”.
FENT LA MIGRACIÓ AL NÚVOL PÚBLIC
Ep, no corris tant. El primer a tenir clar abans de fer aquesta migració, com en qualsevol implementació informàtica, és tenir clar els serveis que s’ofereixen i es volen oferir. No si val un tot per a tot. Potser hi haurà coses que no es podran posar al núvol públic, ja sigui per la naturalesa en sí de les dades o per limitacions de la tecnologia. A nivell empresarial l’èxit està assegurat amb els núvols híbrids, els que part està a núvols públics i al núvol privat (onpremise) a casa.
I Microsoft Office 365 no és un lloc on posar els servidors, sinó packs de serveis. Ja no tenim visibilitat del sistema operatiu, les bases de dades, els servidors de fitxers, etc… sinó que simplement es consumeix el servei tal qual. Què vols correu electrònic, habilita la bústia de Exchange. Què vols missatgeria instantània, habilita el compte de Skype for Business, que necessites espai empresarial compartit tens el SharePoint, que necessites un CRM el Dynamics CRM, etc…. Que necessites llicències de Microsoft Office, aquí les tens.
I em paro en aquest punt. La versió de Microsoft Office de Office 365 no és una versió diferent a la què teniu instal·lada als vostres equips. És la MATEIXA! S’ha d’instal·lar als vostres equips com sempre. La diferència està en què si compres la versió incorporada a l’ordinador o la llicència de volum ho fas per a cada dispositiu. L’actives un cop a l’ordinador i ja està.
En canvi, la llicència de Microsoft Office de Office 365 la forma de desplegar-la i activar-la és diferent. Administradors, estigueu tranquils que es pot personalitzar i centralitzar la seva distribució i actualitzacions. Bàsicament la diferència està en que cada usuari ha de configurar el seu compte de Office 365 a Microsoft Office i iniciar sessió des de les aplicacions al Office 365, d’aquesta forma es valida que l’usuari disposa d’una llicència vàlida. Aquest procediment és el mateix ja sigui per instal·lacions en equips de sobretaula o portàtils, servidors d’escriptoris remot o tauletes. Mentre la subscripció és valida no hi ha cap problema, però si l’administrador treu la llicència de l’usuari o deixes de pagar la subscripció, l’Office es desactiva.
Sembla una tonteria, però els usuaris han començat a utilitzar l’Skype. Ja sigui per parlar amb els companys de feina de forma ràpida i descentralitzada, com amb els clients i proveïdors. Podem dir que és força útil i àgil en les comunicacions empresarials.
De la forma que veig les coses, l’evolució és oferir el servei final, que és el què importa, tal com ho fa Microsoft Office 365. No hem de tenir un únic núvol públic on posar tot el què tenim a casa allí, tal qual, gran error. Sinó que hem de consumir, responsablement els diferents serveis des dels propis núvols públics del fabricant o proveïdor. Avui dia és una realitat que les noves versions d’aquests fabricants de programari siguin en format web o d’aplicacions de nova generació (mòbil-tauleta), en que s’ofereix el servei directament des dels seus centres de dades, sent innecessari desplegar infraestructura a casa de client (no tots els casos i situacions són iguals, ho sabem). Ens agradi o no aquesta és l’evolució i no la podem parar, ben al contrari hem d’estar preparats per afrontar aquests nou reptes, que no deixen de ser els mateixos de tota la vida: oferir el servei més adequat en cada cas i integrar-ho tot per millorar l’eficiència.
VAL LA PENA FER EL SALT A MICROSOFT OFFICE 365?
La resposta és sí, però sense ser extremistes volent passar-ho tot. Com he dit, abans s’ha d’analitzar i saber què es pot passar i què no. Escollir amb criteri, tenint les coses clares i entenent els avantatges i riscs que correm ajuda molt a aconseguir fer-ho amb èxit.
Al principi tenia les meves reticències, i fortes. No m’agradava el què sentia o veia i més sabent el què hi pot haver al darrera. Però el món avança i no es pot parar, ha tocat posar les coses bones en una part de la balança i les dolentes a l’altra. I ha guanyant la part bona.
Des de Icot creiem fermament en Microsoft i considerem que està fent les coses molt bé en aquest terreny, per això hem apostat per ella i hi treballem de primera mà perquè les solucions implementades siguin un èxit.
Des de l’estiu, el nostre producte estrella amb la migració dels serveis de correu electrònic de casa o Google. Us recomanem començar per aquest servei de poc valor afegit a dins l’empresa i què últimament és un mal de cap cada cop més molest: el sistema anti-spam, el Sender ID, el revers de DNS, els anti-X, etc…, sobretot si teniu versions d’Exchange 2003 o 2007.
Molts de vosaltres ja heu migrat els serveis de correu electrònic i Skype a Office 365, però i tu, ja ho has fet? Ho necessites fer? T’aportarà avantatges al teu negoci? …