logo

ICOT AL VMWORLD 2015

Del 12 al 15 d’octubre es va celebrar a Barcelona la convenció més important de VMware a Europa, el VMworld 2015, amb el lema “Ready for Any”. Un any més, ICOT va assistir-hi per conèixer les novetats del fabricant de primera mà. És una gran oportunitat poder rebre formació directe dels caps de producte, així com conèixer les opinions i experiències de persones d’arreu d’Europa amb els productes de VMware.

La convenció s’inicia amb un primer dia de sessions enfocades només als partners. En diferents sales es descriuen les novetats dels diferents productes, el nivell de implementacions, estratègies de màrqueting, …vaja, el típic en aquests casos.

20151020-Entrada%20a%20la%20General%20Session[1]

El més interessant comença a partir del segon dia, obert ja a perfils més tècnics. Tot comença amb una sessió general, on els “jefes” de VMware ens presenten les línies mestres que seguirà l’empresa el proper any, és a dir cap a on van, l’enfocament dels productes, avantatges, experiències d’altres empreses, …

Es pot visualitzar la gravació de la sessió http://www.vmworld.com/en/europe/index.html#4556467199001.

Des del nostre punt de vista és important saber per on es mou la industria i, si l’any passat, eren els núvols híbrids, aquest any se li dóna importància a les APLICACIONS, DISPOSITIUS i SEGURETAT.

20151014-0046[1]

Després de la sessió general, comença el més interessant, les sessions tècniques. En multitud de        sales distribuïdes per temes, amb una durada de hora, hora i mitja; els caps de producte i enginyers de VMware ens parlen de les millors pràctiques, dissenys d’arquitectura, “truquillos” i guies generals. Aquestes petites sessions tècniques són molt denses i intenses en quan a contingut, amb gran quantitat d’informació en poc temps, que ens obren els ulls a les noves possibilitats dels productes, així com millorar la seva implementació i ús. També és una gran oportunitat per fer networking amb persones d’arreu d’Europa que tenen les mateixes inquietuds i/o diferents experiències en el producte, saber com altres resolen diferents problemes i compartir les pròpies experiències és molt enriquidor i ens fa créixer com a empresa. Informació i formació que us beneficia directament a vosaltres com a clients.

20151014-Zona%20de%20laboratoris[1]Durant tota la convenció hi ha oberta una zona de laboratoris on es poden seguir tutories de muntatge amb el suport dels enginyers de VMware per resoldre els dubtes o preguntes que vagin sortint. És una bona manera de desplegar i provar les noves característiques dels productes per part dels tècnics, un complement ideal a la formació rebuda a les sessions tècniques

20151020-Expositors-01[1]

VCom que VMware no pot existir per si sol, hi ha una zona d’exposició de partners. En ella els fabricants mostren les últimes novetats dels seus productes i la seva integració amb el propi univers VMware. És una oportunitat per repassar-los a tots, veure cap on va la indústria, però també per descobrir nous productes que poden millorar o solucionar les necessitats que teniu com a clients.

20151020-NetApp-Javier-Martínez[1]Destacable la pròpia presència de VMware on es podia parlar directament amb enginyers de cara a cara per resoldre dubtes. Però també la de Hewlett Packard, amb el nou commutador compatible amb VMware NSX. NetApp amb una solució VMware EVO:Rail i on vam poder parlar directament amb el seu Director Tècnic a España, Javier Martínez, dels avantatges de posar les màquines virtuals en datastores NFS de NetApp (que ja fa temps us ho venim recomanant!). Veeam que presenta producte nou, la versió 9, estigueu atents. Citrix amb la solució d’escriptoris virtuals i balancejador NetScaler. CommVault amb la seva solució global de còpies de seguretat. I molts d’altres dels que destacar Intel, Dell, EMC, Palo Alto, Simplivity, Cisco, Brocade, F5, Violin, PureStorage, QNap, Kaspersky, Vison Solutions, LoginVSI, Datacore, i un llarg etc..

QUINES CONCLUSIONS N’HEM TRET?

Els hipervisors passen a un segon pla, com ja fa molts anys va pronosticar la pròpia Microsoft i venim repetint des de ICOT. El més important no és l’hipervisor en sí, sinó els serveis que ofereixes als usuaris, digueu-li ERP, correu electrònic, base de dades, etc…, sigui de qualitat i estigui el major temps possible disponible. Amb la virtualització es va guanyar molt per evitar els errors de maquinari, però hi ha més aspectes a tenir en compte. Els equips s’han d’actualitzar, han de tenir un manteniment que requereix de parades. I l’alta disponibilitat global hi té un paper important, no és només el HA o vMotion de l’hipervisor, sinó poder balancejar a nivell de servei, ja sigui amb un clúster o granja de servei.

20151020-General-Session%20-%20cloud%20híbrid[1]

Un dels producte destacables al voltant del control i distribució d’APLICACIONS per a qualsevol dispositiu és el Mobile Device Management (MDM) AirWatch. Ens trobem en una època en què els MDMs estan creixent en quan a necessitats empresarials. Gairebé tots els usuaris disposen d’un telèfon mòbil o tauleta, però com es controla l’ús que se’n fa? I les aplicacions que s’hi poden instal·lar? Quants de vosaltres teniu a les vostres empreses distribuïts aquests dispositius amb accés total per part de l’usuari? I què passa amb ells? S’han de formatar de tant en tant, oi? I, a sobre, pretenem que amb tot aquest batibull d’aplicacions l’usuari utilitzi el dispositiu pel que realment l’ha de fer servir, connectar-se i utilitzar informació de l’empresa. Si home!, deixaré connectar-se al director a la base de dades des del mòbil, que se li reinicia sol, apareixen finestres emergents sense sentit i, a sobre, de tant en tant, sona la sintonia d’una ràdio xinesa. No és broma, passa i ho sabeu. Amb aquest tipus d’aplicacions es pot controlar el seu ús i evitar en la major part del possible que aquestes aplicacions s’estenguin a la xarxa interna. L’avantatge del producte és el control sobre qualsevol sistema operatiu, ja sigui l’univers Microsoft Windows 10, Apple iOS o Android.

Aquí entra l’altre aspecte a destacar, la SEGURETAT. Estem tenint molts problemes en l’entrega d’aplicacions, accessos a les empreses, accessos indeguts a informació, errors humans, etc… Ja s’ha comentat que els MDMs, com AirWatch, permeten aïllar i controlar els dispositius mòbils, també la nova arquitectura de VMware vSphere permet canviar el control de la xarxa, definint-la completament per software, passant d’un model de tallafocs com a únic punt a la xarxa, a un model en què es controla l’accés entre màquines o serveis dins el propi univers virtual. I tot això estés als núvols públics com Microsoft Azure, Amazon Web Services o Google.

QUIN PAPER HI JUGA VMWARE AMB TOT L’EXPOSAT?

20151014-0038[1]Al nostre entendre, segueix els passos que ha fet Microsoft amb Azure, intentant desenvolupar una plataforma que, a banda de la infraestructura IaaS, permeti entregar aplicacions als usuaris mitjançant PaaS i SaaS, amb una plataforma de control de identitats única integrada (autenticació única d’usuaris – single sign on), tot sobre la plataforma de virtualització de VMware. Garantint el seu funcionament, seguretat, i automatització de tot l’entorn en un núvol híbrid, tant local com al núvol públic, tot definit per programari. Sincerament, no té sentit separar en núvol privat i núvol públic, a efectes de infraestructura, tot és el mateix, és indiferent que estigui en un entorn públic com a casa.

COM ENS AFECTA A LES NOSTRES INSTAL·LACIONS DE VMWARE?

Les grans novetats i innovacions es centren majoritàriament en les automatitzacions del centre de dades, que potser queda una mica lluny del nostre dia a dia, centrant-se en grans centres de dades com són els Internet Service Providers (ISPs). Tot i això, no està de més els canvis en el VMware vCenter (que tots teniu), en què ara, la recomanació és desplegar-lo mitjançant dos appliances virtuals en comptes de fer-ho sobre un servidor Microsoft Windows Server, que tant desplegat està en el nostre país. Ja us hem anat comentant dels canvis d’arquitectura del vCenter, haurem d’esperar una miqueta per veure com es soluciona el Single Sign On de domini que molts teniu desplegats i mica a mica fer el canvi d’arquitectura proposat per VMware.

David & JM Netapp L’emmagatzematge definit per programari, el VMware VSAN també va agafant forma. Si l’any passat començava a despuntar una mica, sembla ser que comença a madurar dins la indústria en general, ja sigui per part dels virtualitzadors com dels fabricants de cabines d’emmagatzematge. Així com la hiperconvergència: processador, memòria i emmagatzematge tot integrat (com agrada inventar noms del que es fa tota la vida!).

La possibilitat de fer autodeploy dels amfitrions per xarxa, és a dir, ja no es necessita emmagatzematge local per arrancar els amfitrions ESXi. El problema, és que requereix del DHCP i servidor TFTP, que segurament estarà ubicat dins d’aquests amfitrions, i els perfils d’amfitrions (host profiles) per parametritzar-los un cop iniciats. S’escapa una mica de la majoria d’instal·lacions, però és una molt bona idea per grans centres de dades.

Equip al VMworldJa per tancar, seguretat, seguretat, seguretat. No és nou, ni aporta res que no sapiguem. La gran majoria de problemes actuals en el món de les TI provenen de problemes de seguretat. En la convenció hem vist que hi aporta VMware amb la xarxa definida per programari, estesa a tot el centre de dades

Comments are closed.